Æbleskiver

Hvordan laver du æbleskiver? Skal der noget bestemt udstyr til? Er der æbler i æbleskiver? Hvorfor hedder det egentlig æbleskiver? Kan æbleskiver laves vegansk? Hvordan bliver dine æbleskiver kuglerunde og bevarer faconen? Spørgsmålene er mange. Du får svar på dem alle og mere til, når du læser med her. For vi har samlet ALT om æbleskiver her på æbleskiver.dk.

Du har garanteret stiftet bekendtskab med æbleskiver mere end én gang. Men har du nogensinde tænkt over, hvorfor det hedder æbleskiver? For der er jo ikke æbler i.

Vi har kigget i gamle og nye kogebøger. Både for at finde gode opskrifter og for at finde æbleskivens oprindelse. Vi har faktisk kigget helt tilbage i Danmarks ældste kogebog fra 1616 – i den var der ikke nogen opskrift på æbleskiver. Men hvornår blev æbleskiven så ”opfundet”?

Gå på opdagelse herunder, og find både spændende viden om æbleskiver, gode opskrifter på æbleskiver, oplysning om, hvor du kan købe køkkenudstyr til æbleskiver, og hvor du kan lære endnu mere om æbleskiver.

Nem æbleskivedej til hjemmelavede æbleskiver

Det er svært ikke at blive lækkersulten, når talen falder på æbleskiver. Sidder du allerede nu og kan næsten dufte æbleskiverne, selvom dejen ikke engang er rørt endnu, så har du brug for en opskrift på en nem æbleskivedej til hjemmelavede æbleskiver.

Men hvad er en nem æbleskivedej? En nem æbleskivedej er en dej, der indeholder få ingredienser, og ingredienser som du altid har i huset, så du slipper for at købe ind.

Opskriften her indeholder kun mel, margarine, mælk, æg, sukker, salt, bagepulver, citronsaft og vaniljesukker, og de to sidste ingredienser kan du endda udelade, hvis du ikke har dem hjemme.

Alle ingredienserne blandes sammen. Og så er det bare frem med æbleskivepanden, og se at komme i gang, så duften kan brede sig.

De bedste opskrifter på æbleskiver

Æbleskiver er en dansk specialitet, der går helt tilbage til 1700-tallet – den ældste trykte opskrift på æbleskiver er fra 1703 fra bogen En Høy-fornemme Madames Kaage-Bog. Men selvfølgelig kan der ikke gå over 300 år, uden at der sker forandring. Og i dag laves æbleskiver da også på mange forskellige måder, men princippet er det samme.

Hvilken opskrift, der giver de bedste æbleskiver, kan jo diskuteres fra nu af og til jul. For det er jo en smagssag. Men opskriften i Fru Nimbs kogebog fra 1888 er helt sikkert blandt de bedste. Den kan du læse herunder.

Æbleskiver med Gjær

1 pund Mel, 1 Theskefuld Sukker og lidt stødt Kardemomme røres med ½ Pot lunken Mælk, 3 Æggeblommer og for 5 Øre Gjær.

Gjæren drysses med Salt, hvilket bevirker, at det nemmere opløses. Dejen stille hen ved Varmen i to Timer, for at den kan hæve sig.

Lige før Bagningen piskes Æggehviderne og de røres i dejen.

En Æbleskivepande ophedes, og i hvert Hul hældes lidt smeltet Smør eller klaret.

Hullet fyldes derpaa halvt med Dej.

Naar Æbleskiverne begynder at blive brune, kommes lidt Æblemos i hver. De vendes med en Gaffel og bages lysebrune paa den anden Side.”

*1 pund mel svarer til ½ kg. ½ pot mælk er det samme som ½ l. For 5 øre gær svarer til ca. ½ pakke – altså 25 g.


Men som nævnt findes der rigtig mange opskrifter på æbleskiver, og det er en smagssag, hvilken der er den bedste. Som regel er det vel æbleskiver, som ”vor mor” bagte dem, de fleste af os synes bedst om. Men vi har alligevel fundet tre opskrifter, som vi synes, kan gå under betegnelsen ”de bedste opskrifter på æbleskiver”:

  • Æbleskiver med fløde og kardemomme er lavet af få, men gode råvarer. Opskriften er nem at følge, og der er også en video, som du kan se, hvis du har brug for at se, hvordan æbleskiverne bliver lavet.
  • Flødeæbleskiver er igen en opskrift med få ingredienser. Her er der kaffefløde og citronskal i. Der er også tilsat en smule bagepulver, så æbleskiverne hæver og bliver runde og luftige.
  • Klodens bedste æbleskiver – her får du opskriften på tusinde æbleskiver … men den er også regnet om til en lidt mere moderat mængde. Det er Lone Landmand, der har komponeret opskriften, og den er fyldt med lækre sager, som rom, vaniljekorn, piskefløde og æbler.

Oprindeligt var alle æbleskiver lavet af en slags pandekagedej, som hævede enten ved hjælp af gær eller æg. Senere (omkring år 1900) holder natron og bagepulver sit indtog – sammen med margarinen. Den fede fløde – eller noget af den – bliver erstattet med kærnemælk. Disse ændringer behøver æbleskiverne nu ikke at blive ringere af.

Æbleskiver med kærnemælk

Herunder får du tre opskrifter på æbleskiver, hvor der er brugt kærnemælk. Kærnemælken giver en lidt ”syrlig” smag og giver æbleskiverne lidt ”gods” i forhold til, hvis du bruger ”almindelig” mælk. Men den har et noget lavere fedtindhold end fløden.

  • Luftige æbleskiver. Disse æbleskiver er lette og luftige, og de får smag fra både kardemomme, vaniljekorn og citronskal. De hæver ved hjælp af både natron, bagepulver og æg.
  • Arlas hjemmelavede æbleskiver. I denne nemme opskrift kan du skifte lidt af hvedemelet ud med fuldkornshvedemel, hvis du vil have en lidt grovere æbleskive. De hæver ved hjælp af natron, men ellers er der ikke så meget fikumdik med dem – lige ud af landevejen.
  • Dortes mors opskrift på æbleskiver. I disse æbleskiver er der både kærnemælk og fløde. Der er brugt bagepulver til hævningen. Æbleskiverne får smag fra både citronsaft og revet skal af citron.

Gammeldags æbleskiver

Omkring 1800-tallet var æbleskiverne festmad i Danmark. De blev ofte serveret til jul, som det lyder i Peter Fabers julesang ”Sikken voldsom trængsel og alarm” fra 1848

Juleaften, o hvor er du sød,
så skal alle folk ha' risengrød,
æbleskiven bliver flittigt vendt,
gåsestegen er til bag'ren sendt.

De fleste steder forbindes æbleskiverne stadig med jul, og visse egne har deres helt egne traditioner med æbleskiverne.

  • Svupsakker. Svupsakker er en egnsret fra Falster. Det er ikke så meget selve opskriften, der er speciel – bortset fra, at der er rosiner i – det er mere måden, de serveres på. Der kommer nemlig et skvæt snaps i æbleskiven, før den fortæres.
  • Æbleskiver fra Ærø. På Ærø kommer de svesker i æbleskiverne – altså ikke i dejen, men en inden i hver æbleskive, mens de bliver bagt. De bliver serveret med flormelis og appelsinsaft.
  • Gammeldags æbleskiver med kanelsukker. Disse æbleskiver er lavet af en pandekagedej med øl i. Skiver af æbler er vendt i mel og derefter i dejen, hvorefter de bliver stegt i æbleskivepanden. Det giver dem en facon lidt ligesom en donut. De serveres med kanelsukker.

Men det er ikke kun i Danmark, danskerne spiser æbleskiver. I Iowa, USA grundlagde en gruppe danske udvandrere i 1901 byen Elk Horn – også kaldet Danmark på Prærien. Her spiser de også æbleskiver som festmad. Til den årlige ”Tivoli Fest”, hvor byens konge og dronning kåres, serveres der æbleskiver … og medisterpølse … til morgenmad …

Læs mere om historien her.

Glutenfri æbleskiver

Er du gluten- eller mælkeallergiker, så kan du ikke tåle æbleskiver. I hvert fald ikke hvis de er lavet efter de opskrifter, der hidtil er nævnt på denne side. Men selvfølgelig skal du ikke snydes for æbleskiver af den grund.

  • Glutenfri og laktosefri æbleskiver. Opskriften du finder her, er low FODMAP og tager hensyn til både gluten- og laktoseallergikere. Æbleskiverne får smag fra kardemomme, vanilje og citron.
  • Glutenfri og veganske æbleskiver. Denne opskrift er både velegnet til gluten- og mælkeallergikere samt veganere. Æbleskiverne er lavet på mandelmælk og havremel og får smag fra citronskal og kardemomme.

Veganske æbleskiver

Som du kan se ovenfor, kan du også lave veganske æbleskiver. Det vil sige, at der hverken er æg, mælk eller smør i. Dem får du et par skud mere på herunder.

  • Plantebaserede æbleskiver. Æbleskiverne her laves med sojayoghurt eller havrefraiche – så behøver du ikke at komme æg i.
  • Veganske æbleskiver. Denne opskrift er ikke alene vegansk, den er også nem. Den indeholder nemlig ingredienser, som de fleste for det meste allerede har i huset op til jul.

Æbleskiver i ovn

Som med så meget andet, kan du få æbleskiver færdigbagte og dybfrosne, som du kan varme i ovnen. Det er nemt, det er hurtigt, og det kan næsten ikke ødelægges. Så er alt også sagt, for det er bare ikke det samme.

Har du ikke tid, så vil vi helt klart anbefale, at du laver en god portion hjemmelavede æbleskiver, en dag du har tid, fryser dem ned og varmer dem op i ovnen, den dag du vil servere dem.

Har du ingen æbleskivepande, så er der også råd for det. Du kan nemlig lave æbleskiver i muffinsforme. Det bedste er en af de forme med plads til flere – f.eks. 12 muffins. Det bliver lidt for omstændeligt, hvis du bruger enkeltvise muffinsforme.

Skal der æbler i æbleskiver?

Vi har været inde på det tidligere her på siden – æbleskiver med æbler i. For hvorfor hedder de æbleskiver, når der (normalt) ikke er æbler i?

Som tidligere nævnt, har vi kigget i Danmarks ældste kogebog fra 1616, og der var ikke nogen opskrift på æbleskiver, for æbleskiven blev først opfundet i 1700-tallet.

I Louise Nimbs opskrift fra 1888 var der æblemos i æbleskiverne, men så langt tilbage behøver vi ikke at kigge for at finde æbleskiver, der rent faktisk lever op til deres navn. I Praktiske Opskrifter paa Bagværk, Desserter, Confekturer m.m. fra 1928 findes denne opskrift:

Æbleskiver med Æbler

Skrællede Æbler, hvoraf Kærnehusene er udtagne, skæres i Stykker som en stor Nød. 5 Æg piskes med 2½ dl Fløde og 1 dl vand og deri kommes 2½ dl smeltet Margarine og 2½ dl mel.

Naar Æbleskivepanden er godt varm, kommes Smør deri, og efter at Æblestykkerne er dyppede i Dejgen, lægges de i Hullerne, hvorefter disse fyldes med Dej; de bages gulbrune. Æbleskiverne vendes og serveres med Strøsukker over.”


Men det var faktisk fra omkring 1900-tallet, at æblerne forsvandt fra æbleskiverne, samtidig med at man begyndte at servere æbleskiverne med æblemos eller anden frugtsyltetøj eller – som i opskriften herover – strøsukker, som i bund og grund bare er almindeligt sukker.

Udstyr til bagning af æbleskiver

Nu har du opskrifterne, så mangler du bare udstyret. Du skal selvfølgelig bruge en skål, måleredskaber og et piskeris eller en elpisker. Til at vende med er en tynd strikke- eller træpind perfekt. Men det vigtigste er panden med hullerne.

Æbleskivepande

Med det rette udstyr bliver æbleskivebagningen sjovere og nemmere, og der er større chance for at æbleskiverne lykkes og bliver en succes – hver gang.

Æbleskivepander findes i mange forskellige udgaver. De klassiske er de runde med syv huller, men laver du tit mange æbleskiver ad gangen, kan det være en fordel for dig at vælge en æbleskivepande med ni huller – denne type æbleskivepande er firkantet.

Vil du bruge din æbleskivepande over bål, på grill eller i ovn – f.eks. til at lave muffins eller fiskefrikadeller i – så vælg en pande af støbejern – også håndtaget.

Se det store udvalg af æbleskivepander herunder, og bestil den æbleskivepande, du skal lave æbleskiver i fremover.

Viser 8 ud af 8 resultater
Royal Æbleskivepande i støbejern  -  Ø20 cm
-23%
Royal Æbleskivepande i støbejern - Ø20…
169.00 DKK.129.00 DKK.
Kitchen Craft Æbleskivepande 20 cm.
Kitchen Craft Æbleskivepande 20 cm.
219.00 DKK.
Claus Holm - HOLM Æbleskivepande 33 x 19 x 4,6 cm sort
-19%
Claus Holm - HOLM Æbleskivepande 33 x 19…
299.95 DKK.240.00 DKK.
Madlavningssæt "Madam blå" m/ æbleskivepande - Maileg
Madlavningssæt "Madam blå" m/…
279.00 DKK.
Holm Æbleskivepande 9 Huller
Holm Æbleskivepande 9 Huller
299.00 DKK.
Carl Victor Æbleskivepande af støbejern 21 cm
Carl Victor Æbleskivepande af støbejern…
499.00 DKK.
Lodge Æbleskivepande, støbejern
Lodge Æbleskivepande, støbejern
509.00 DKK.
Æbleskivepande i Støbejern 20cm Matte Black
Æbleskivepande i Støbejern 20cm Matte…
1,249.00 DKK.

Æbleskivebager

Ud over æbleskivepander til åben ild, ovn eller komfur findes der også elektriske bordmodeller. De er supersmarte, hvis I skal hygge med æbleskiver, uden at bruge tid ved komfuret.

Du rører dejen, sætter dej og æbleskivebager på bordet, og så går I i gang. Efterhånden som æbleskiverne bliver færdige, kan de spises med flormelis, syltetøj osv.

Se udvalget af æbleskivebagere herunder, og klik din nye hjælper hjem.

Viser 2 ud af 2 resultater
OBH 6931 Æbleskivebager
-35%
OBH 6931 Æbleskivebager
409.95 DKK.265.00 DKK.
OBH 6931 Æbleskivebager
-10%
OBH 6931 Æbleskivebager
299.00 DKK.269.00 DKK.

Muffinsforme

Som nævnt kan du også bruge muffinsforme til at lave æbleskiver i. Bruger du mange forme med plads til 12 æbleskiver, kan du lynhurtigt lave mange æbleskiver på en gang – f.eks. giver fire muffinsforme med 12 huller 48 æbleskiver, som er færdige på én gang.

Find et stort udvalg af muffinsforme i denne webshop.

Bagning af æbleskiver

Nogle vil gerne have fine runde æbleskiver, der ligner tennisbolde, mens andre gerne vil have, at æbleskiverne er hule indeni, så der kan være masser af gelé eller syltetøj i.

Synes du, at dine æbleskiver falder sammen, når du har taget dem af panden, og hører du til dem, der vil have tennisbolde på fadet, så kan du ”efterfylde” æbleskiverne, mens de bager/steger, så de bevarer den runde form.

Du fylder ganske enkelt noget af æbleskivedejen i en sprøjtepose og fylder æbleskiverne op. Hvordan det foregår i praksis, kan du se i videoen herunder.

Gløgg og æbleskiver

I den anden halvdel af det 20. århundrede, kom den svenske gløgg til Danmark. Gløggen passer perfekt til danske æbleskiver, og det er da også blevet en tradition at servere gløgg og æbleskiver sammen.

Du kan købe gløgg færdigt, hælde den i en gryde og varme den. Eller du kan lave den selv.

  • Klassisk gløgg. Gløgg lavet på rødvin med kanel, appelsiner, rosiner og mandler.
  • Pink gløgg. En lysere variant af gløgg. Lavet på rosévin, granatæblesaft og en masse andre lækre ingredienser.
  • Hvid gløgg. En gløgg lavet på hvidvin og rom med masser af velsmagende krydderier.
  • Børnegløgg. Alkoholfri gløgg til børnene og/eller chaufføren. Lavet af bl.a. solbærjuice.

Gode bøger og kurser om æbleskiver

Har du fået lyst til at læse mere om, hvordan du kan bage æbleskiver, så find opskrifter – traditionelle som nytænkte – på Saxo.

Eller find et bagekursus, og lær at bage ved selv at have fingrene i dejen. God fornøjelse!