Hvad er æbleskiver egentlig?
Vi kender dem alle og spiser dem næsten med garanti hvert år til jul. Men hvad er æbleskiver egentlig? Hvor kommer de fra, hvad er historien bag dem og hvorfor hedder de egentlig æbleskiver? Det, samt hvordan du selv laver de lækreste æbleskiver, vil vi komme nærmere ind på i det kommende skriv. Får du lyst til æbleskiver efter at have læst nedenstående, kan du finde en god opskrift på æbleskiver lige her.
Æbleskiver er en dansk delikatesse
Æbleskiver er, nok ikke overraskende for mange, en dansk opfindelse. Den klassiske danske æbleskive som vi kender den, består primært af pandekagedej, som bages i en såkaldt æbleskivepande, som giver æbleskiverne den velkendte runde form. Æbleskiverne spises lune, typisk med flormelis, sukker og/eller syltetøj.
Mange varianter af æbleskiverne
I Danmark har det i mange år været populært med æbleskiver købt på frost i supermarkederne, og det er nok også sådan, de fleste af os kender dem. Men faktisk findes der langt flere varianter af æbleskiver, end de fleste tror. Ingredienserne i æbleskiver har nemlig varieret meget gennem deres lange historie, og varierer stadig den dag i dag, alt efter hvor i landet de laves.
Således indeholder de frosne æbleskiver fra supermarkederne samt de fleste nutidige opskrifter på æbleskiver, på trods af navnet, ikke æbler, hvad de ellers historisk typisk har gjort. Derudover findes der flere lokale udgaver af den traditionelle danske spise.
Stegte æbleskiver fra Als
På Als, samt andre steder i Sønderjylland, laves der stadig æbleskiver på den mere traditionelle og gammeldags måde, nemlig såkaldt stegte æbleskiver. Disse er, i modsætning til æbleskiver som vi ellers typisk kender dem, flade, men har stadig den runde form. De er tynde og sprøde og indeholder, udover de vanlige ingredienser, også æbler.
Æbleskiver med sveskemos fra Ærø
På moræneøen Ærø, som ligger syd for Fyn og øst for Als, har man ligeledes sin helt egen og særlige tradition hvad angår æbleskiver, nemlig æbleskiver med sveskemos. Oprindeligt var æbleskiver en skive æble, som blev vendt i hvedemel og æg og herefter stegt på panden.
Sidenhen er æbleskiven blevet rundt, og æblet er i stedet kommet ind i selve den kugleformede dej, enten som hele stykker eller som most. På Ærø har man dog i stedet sin helt egen variant, idet man her har tradition for at komme sveskemos i. Traditionen kan også opleves i Sønderjylland.
Typisk bliver sveskerne kogt og opblødt i ribssaft indtil de er mos, og med en teske fyldt i æbleskiverne under bagningen.
En god opskrift på æbleskiver finder du her
Hvad end du er til den nutidige udgave af æbleskiver, som vi kender dem i dag, til den gammeldags tynde og flade udgave eller de sønderjyske udgaver med henholdsvis sveske- eller æblemos, så har vi en opskrift, som du med garanti vil elske.